سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اجرت المثل زن شاغل

 

 

مرد و زن پس از آن که به عقد ازدواج یک دیگر درآمدند ، در قبال هم باید به تکالیف و وظایفی عمل کنند . اجرت المثل زوجه ، از جمله مهم ترین حقوقی است که بر طبق قانون و شرع ، برای زوجه در نظر گرفته شده است .

تحت شرایط به خصوصی به زن ، اجرت المثل ایام زوجیت تعلق می گیرد . از جمله این شرایط می توان به این امر اشاره کرد : که زن کار هایی را در خانه بنا به درخواست و دستور شوهر انجام دهد ( کار هایی که بر طبق عرف اگر‌ فردی انجام دهد مستحق گرفتن دستمزد و اجرت باشد ) ، که انجام دادن آن کار ها بر طبق شرع ، وظیفه زوجه نباشد و از طرفی زن برای انجام دادن آن امور ( اموری همچون : آشپزی کردن ، نظافت ، شستشو ، شیر دادن به بچه ، و ... ) ، قصد گرفتن اجرت و یا مزد داشته باشد و به عبارت دیگر ، امور مذکور در فوق را به طور رایگان ، و برای رضای خدا انجام نداده باشد ، در چنین صورتی به زن اجرت المثل ایام زوجیت تعلق خواهد گرفت . البته لازم به ذکر است که : شرط اصلی و اساسی برای دریافت کردن اجرت المثل ایام زناشویی این امر است که : حتما باید درخواست طلاق از جانب مرد باشد . بنابراین اگر درخواست طلاق از جانب زن باشد و یا حتی طلاق زوجین ، طلاق توافقی باشد در چنین صورت هایی به زن اجرت المثل ایام زوجیت ، تعلق نمی گیرد و اصولاً در این صورت بحث اجرت المثل ایام زناشویی مطرح نمی شود . همچنین اگر علت درخواست طلاق زوج ، عدم تمکین زن از او باشد ( تمکین در یک تقسیم بندی به تمکین خاص و تمکین عام ، تقسیم می شود : تمکین خاص : به معنای برقرار کردن رابطه زناشویی زوجه با زوج است ، و تمکین عام به معنای این امر است که زن ریاست مرد بر خانواده را پذیرفته باشد و با او با حسن رفتار ، برخورد کند ، و ... ) به تبع در چنین صورتی به زن علاوه بر آن که نفقه تعلق نمی گیرد ، اجرت المثل ایام زوجیت نیز تعلق نخواهد گرفت . 

قانون گذار هیچ مبلغ مشخص و معینی را برای اجرت المثل ایام زوجیت زن ، در نظر نگرفته است و تعیین میزان اجرت المثل ایام زناشویی زوجه ، به کارشناس رسمی دادگستری سپرده خواهد شد . کارشناس مربوطه با در نظر گرفتن عوامل متعددی ، همچون : تعداد فرزندان زوج و زوجه ( به این معنا که : هر چه فرزندان زوجین بیش تر باشد و مدت زمان ازدواج زوجین طولانی تر باشد ، در این صورت به زن اجرت المثل بیش تری تعلق خواهد گرفت ) ، تحصیلات زوجه ( به تبع هرچه که تحصیلات زن بالاتر‌ باشد ، اجرت المثل ایام زناشویی او نیز بیش تر خواهد بود ) ، شان خانوادگی زن ، شاغل یا خانه دار بودن زن ، و .... میزان اجرت المثل ایام زوجیت زن را تعیین می کند ، و مرد موظف است که مبلغ تعیین شده را به زن ، پرداخت نماید . ( بنابراین میزان اجرت المثل هر زنی با زن دیگر متفاوت می‌ باشد و این گونه نیست ، که میزان و مبلغ به خصوصی در قانون ذکر شده باشد ) .

حال سوال مهمی که مطرح می شود در خصوص اجرت المثل زن شاغل است . به تبع میان زنی که خانه دار است با زوجه ای که شاغل می‌ باشد ، در خصوص تعیین اجرت المثل تفاوت هایی خواهد بود . برای مثال : زوجه ای را در نظر بگیرید که خانه دار است ، و به تبع اکثر اوقات در منزل مشغول انجام دادن امور منزل ، می باشد و در عین حال زوجه ای را در نظر بگیرید که شاغل است و به تبع ساعاتی از روز را در خارج از خانه ، مشغول به کار می‌ باشد و هنگامی که به خانه باز می گردد ممکن است به همراه زوج یک سری از امور منزل را انجام دهد و ... ، به همین سبب کارشناس رسمی دادگستری اجرت المثل زن شاغل را از اجرت المثل زن خانه دار ، کم تر در نظر می گیرد .